Rautalampilainen säveltäjä, dosentti Pekka Jalkanen opiskeli musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa ja yksityisesti sävellystä Erkki Salmenhaaran johdolla. Jalkasen laajaan tuotantoon kuuluu kaksi oopperaa, neljä konserttoa, orkesteri-, kamari- ja kuoromusiikkia eri kokoonpanoille, laulusarjoja, filmimusiikkia ja musiikkia lapsille.
Konnevedellä kuultava tenorisaksofonille ja sähkökanteleelle sävelletty Alussa – Nyt! -teos on kunnianosoitus kotijärvelle Etelä-Konnevedelle. Alussa – Nyt! tavoittelee sitä mikä on aina ollut ja joka on aina oleva. Saksofoni ja sähkökantele ovat moderneja soittimia, mutta kummallakin on pitkät juuret muinaisissa rituaaleissa ja palvontamenoissa.
Sama uuden ja ikivanhan yhteys kuuluu itse sävellyksessä. Vaikka sävelkieli on tätä päivää, sen juuret ovat muinaiskreikkalaisissa säveljärjestelmissä. Teoksen osien nimet pohjautuvat vastaavasti joonialaisten luonnonfilosofien neljään alkuaineeseen: tuli, vesi, maa ja ilma.
Jalkanen sävelsi tilausteoksen Etelä-Konneveden kansallispuiston avajaisiin vuonna 2014.
Naisten viikon laiturikonsertissa 19.7.2025 klo 19.30 soittavat saksofonisti Pauli Lyytinen ja kantelisti Senni Vesanen. Voihan molto tremolo!
Kun säveltäjä Pekka Jalkanen ojensi uunituoreen Alussa – Nyt teoksensa partituurin saksofonisti Pauli Lyytiselle, ilmassa oli se kaikki havina, jota tällaiseen tilaisuuteen kuuluu. Nuotit tuoksuivat vielä painomusteelta, vihko oli musiikkia pullollaan. Saksofonisti siveli hellästi partituurin kansilehteä. Säveltäjä hymyili. Hetkessä muusikot olivat nuottien maailmassa, jossa fis-duurit ja d-duurit vuorottelivat.
– Passaa kokeilla, sanoi Jalkanen, kun Lyytinen kyseli ylennys- ja alennusmerkeistä.
Katsottiin sivua kolme. Multifoni. Mielenkiintoista.
– Pistä tuohon alle pari muuta äffää. Saa kokeilla. Niin ja ne mikrointervalli-jutut tuossa.
Lyytinen teki terävällä lyijykynällä liki hieroglyfisiä merkintöjä partituurin reunaan.
– Teos on haastava, mutta kiehtova, sanoo Lyytinen ja pysähtyy miettimään merkkiä, joka onkin hänelle outo.
– Pärisytä, sanoo Jalkanen.
Lyytisen kasvot kirkastuvat, kyse onkin puhallustekniikasta.